Gå til indhold

Grundstenen er lagt til Mary Elizabeths Hospital

H.K.H. Kronprinsesse Mary har lagt grundstenen til Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide bliver et banebrydende hospital, hvor livet skal leves på patienternes præmisser.

De store gravkøer og høje, gule byggekraner holdt mandag den 30. maj en velfortjent pause på byggegrunden i den vestlige del af Rigshospitalets matrikel. Her lagde Kronprinsesse Mar

​De store gravkøer og høje, gule byggekraner holdt mandag den 30. maj en velfortjent pause på byggegrunden i den vestlige del af Rigshospitalets matrikel. Her lagde Kronprinsesse Mary grundstenen til Rigshospitalets kommende børne-unge-hospital. 

Kronprinsesse Mary fik hjælp til at lægge grundstenen af projektchef i Center for Ejendomme, Michael Hyllegaard.

Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide, der er opkaldt efter Kronprinsessen, bliver hele Danmarks højt specialiserede hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Hospitalet skal skabe en tryg og hjemlig atmosfære med plads til menneskers og familiers liv og behov i den ofte sårbare situation, de er i. Her kommer specialisterne til patienten frem for omvendt, og legen bliver en integreret del af hverdagen på hospitalet.

Roligere og mere sammenhængende forløb

Regionrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) glæder sig over, at projektet er nået til denne vigtige milepæl: 

 

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj sammen med Kronprinsessen. Foto: Nils Holm Christensen. 

Når børn og unge bliver indlagt, bliver livet sat på pause for hele familien. Derfor er det vigtigt, at vi giver dem plads til at være familie, når de er indlagt. Med grundstenen markerer vi, at vi er på vej til at bygge et hospital, hvor der er plads til at være familie med leg og samvær i en svær tid. Samtidig bliver Mary Elizabeths Hospital indrettet, så specialisterne kommer til patienterne. I dag skal man nogle gange til undersøgelse mange forskellige steder på hospitalet. På Mary Elizabeths Hospital ligger alle undersøgelsesstuer samme sted, og det vil give et roligere og mere sammenhængende forløb, siger Lars Gaardhøj.

Internationalt samarbejde styrker behandling

Projektdirektør for Mary Elizabeths Hospital, Merete Lange, glæder sig over, at byggegrunden er ved at forvandle sig til et hospital, der med sine lyse og rummelige rammer er designet og indrettet på patienternes præmisser:

- Det er ikke bare en bygning, vi rejser. Det er en helt ny måde at drive hospital på. Vi arbejder ud fra et helhedssyn, hvor vi ser på det hele menneske, hvad enten man er barn, ung eller voksen. I Mary Elizabeths Hospital skal vi i samarbejde med nationale og internationale eksperter skabe en endnu bedre fremtid for alvorligt syge børn, unge og gravide - med udredning, diagnosticering og forskning på højeste internationale niveau, siger Merete Lange.

Plads til familiers behov

Mary Elizabeths Hospital er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk's Fond med et samlet budget på 2,8 mia. kroner, hvoraf Ole Kirk's Fond donerer 0,7 mia. kroner. Af Ole Kirk's Fonds bevilling er 85 mio. kr. øremærket til at løfte brugeroplevelsen.

Kjeld Kirk Kristiansen, formand for Ole Kirk's Fond, i samtale med Kronprinsessen. Til højre ses sundhedsminister Magnus Heunicke. Foto: Nils Holm Christensen.

Formand for Ole Kirk's Fond, Kjeld Kirk Kristiansen, fortæller:

- Vi er rigtig glade for, at vi sammen med vores partnere har lagt grundstenen til et hospital, der vil skabe de bedst mulige rammer for børn og familier, der befinder sig i en særlig, sårbar situation. Her skal der være plads til deres behov, og familien skal have mulighed for at være sammen i en tid, hvor barnets sygdom fylder alt. Ønsket er især at give familien en følelse af hverdag og tryghed. Her kan leg være en vej til glæde og motivation under behandlingen, og vi ønsker derfor sammen med vores partnere at gøre legen til en endnu større del af hverdagslivet på hospitalet. For børn tilegner sig ny viden gennem leg, og de forstår og oplever verden igennem leg; også når de er syge, siger Kjeld Kirk Kristiansen.

Tidskapsel nedsættes sammen med grundsten

I forbindelse med grundstensnedlæggelsen blev der også støbt en tidskapsel ind i bygningens fundament med effekter fra det eksisterende hospital. Tidskapslen indeholdt blandt andet: 

H.K.H. Kronprinsessens tale, et rødt hjerte i LEGO, et træstetoskop, en hæklet trøstemus til indlagte børn, Rigshospitalets medarbejderblad IndenRigs og en mønt fra 2022.

 

Sådan ser grundstenen til Mary Elizabeths Hospital ud. Den kommer til at ligge i caféområdet, når hospitalet står færdigt i 2026. Foto: Nils Holm Christensen.

Mary Elizabeths Hospital bliver 60.000 m2 fordelt over syv etager samt teknik på 8. etage. Første spadestik til byggeriet, der oprindeligt havde arbejdstitlen BørneRiget, blev taget i april 2021 af forhenværende regionsrådsformand i Region Hovedstaden, nuværende overborgmester i København Sophie Hæstrop Andersen.