Gå til indhold

Nyt Hospital Nordsjælland

Kvalitetsfondsbyggeri

Fase 0
Visions­fase, idé­oplæg, udbud af rådgi­vere
Fase 1
Program­oplæg
Fase 2
Bygge­program
Fase 3
Projekt­forslag
Fase 4
Projek­tering
Fase 5
Udbud og kon­trakt
Fase 6
Udførelse
Fase 7
Afleve­ring og drift
Projektperiode
2010 - 2026
Projektsum
7,6 mia. (23-PL)
Projektchef Sune From

Tlf.:

Email.: Sune.from@regionh.dk

Region Hovedstadens hospitalsplan lægger de to hospitaler i Nordsjælland sammen til et nyt moderne akuthospital, der bliver en integreret del af erhvervs- og boligområdet Favrholm ved Overdrevsvejen syd for Hillerød. 

Det nye hospital kommer til at rumme 20 kliniske funktioner og vil dække flere end 325.000 borgere, der før fordelte sig på hospitaler i Hillerød, Helsingør og Frederikssund. Hospitalet får et etageareal på 118.000 m2.
Hospitalet bygges med en fælles akutmodtagelse. Smuk arkitektur og funktionel organisering af funktioner skal tilbyde patienter, pårørende og medarbejdere rammer, som sætter nye standarder inden for såvel behandling som uddannelse og forskning. Hospitalet samler alle funktioner i én organisk bygning, som bliver formet som en firkløver. 
Det kommer til at ligge i grønne omgivelser og er tænkt som en pavillon midt i en skov – et byggeri, der bliver både imødekommende og gennemtænkt ned i alle logistiske og kliniske funktioner. Visionen er at skabe et patienternes hospital, der er bygget op om den såkaldte helende arkitektur. 
Det betyder bl.a. integrerede sansehaver, godt lysindfald og et hospitalsmiljø, der er let at orientere sig i. Sengeafsnittene bliver placeret som et firkløverformet anlæg i to etager, der dels vender ud mod en taghave, dels ud mod landskabet. 
Arkitekturen holdes i en lav menneskelig skala, som bliver tilpasset det omkringliggende landskab. På sit højeste sted er hospitalet bare fire etager højt. Designet er fleksibelt og kan tilpasses udviklingen.
Nyt Hospital Nordsjælland

Rådgivere

Bygherrerådgiver: COWI

Totalrådgiver: Rådgiverteam bestående af Herzog & de Meuron, Basel Ltd. og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S

Underrådgivere: Rambøll UK, Rambøll DK, MOE A/S, Vogt Landscape Architects og Henrik Jørgensen Landskab

Nyt Hospital Nordsjælland, Dragør Luftfoto, januar 2024 (Se større billede)
Hospitalet bliver bygget på en naturgrund i den kommende bydel Favrholm og er tegnet af de schweiziske arkitekter Herzog & de Meuron og danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter. (Se større billede)
Hospitalet bliver beklædt med træ for at skabe en imødekommende atmosfære. (Se større billede)
En fælles indgang skal gøre det enkelt for patienten at finde vej. Her ses et udsnit af lobbyområdet ved sengeafdelingen. (Se større billede)
Ambulatorierum. (Se større billede)
Forhal med udsyn til centrale gårdhaver (Se større billede)