Gå til indhold

Så er alle psykiatriske patienter flyttet til Gødstrup

Søndag var store patient-flyttedag i psykiatrien i Gødstrup, hvor 45 indlagte patienter fra Herning og ind i den psykiatrifløj i Gødstrup. Pernille Kirketerp har som afdelingssygeplejerske været helt tæt på transporten af patienter.

Klokken 07:00 startede første bus og klokken 11:30 var det hele overstået; søndag morgen og formiddag blev indlagte patienter i psykiatrien kørt med hhv. bus, minibus og patruljevogn de godt syv kilometer fra Herning til de nye omgivelser på hospitalet i Gødstrup. 

Pernille Kirketerp og Jonna Halkjær har som afdelingssygeplejersker på ét af de sengeafsnit, hvor indlagte patienter skulle flyttes fra Herning til Gødstrup, været helt tæt på processen - både før og undervejs.

- Patienterne har glædet sig så meget, at der i går aftes klokken 21 var stort set ro på afsnittet i Herning, fordi de fleste gik tidligt i seng for at være klar til klokken syv, siger Jonna Halkjær og suppleres af Pernille Kirketerp: 

- Vi har den seneste uge evalueret hver enkelt patient dagligt for at vurdere, hvordan vi bedst har kunne transportere hver enkelt patient, så vi har jo også været spændte på, om alting nu ville forløbe, som vi regnede med. Men der har ingen problemer været, siger hun.

Krævet samarbejde

Busser, minibusser og patruljevogne kørte fra morgenstunden fra Herning mod Gødstrup med patienter både under 18 år og op til 79 år.

Patienterne er blevet kørt med bus fra Herning til Gødstrup i selskab med medarbejdere fra sengeafsnittene, der også har sikret, at patienterne er kommet godt på plads på deres nye stuer.

Flytningen af patienter har desuden krævet bistand fra politiet, da 23 patienter, der enten er tvangsindlagt, dømt til psykiatrisk behandling eller afventer en dom er blevet kørt til Gødstrup med patruljevogn.

- Transporten af patienter er overordnet gået rigtig godt, forløbet uproblematisk og hurtigere end forventet. Det kan vi i høj grad takke både vores personale, patienter og pårørende for. Alle har gjort, hvad de kunne for at få dagen til at glide, siger Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, der selv har været til stede både i Herning og Gødstrup hele søndagen.

Han fortæller om forløbet op til flyttedagen:

- Vi har helt op til søndag morgen vurderet, hvordan vi bedst kunne transportere den enkelte patient, og det har krævet meget koordinering og samarbejde på tværs af både flytterådgiver, politi og ikke mindst vores personale, der under hele flytteprocessen har leveret en fantastisk indsats for at få både store og små udfordringer løst, siger han.

På forhånd er udstyr og inventar fra psykiatrien løbende blevet flyttet til Gødstrup siden 7. marts, og de indlagte patienters pårørende har hjulpet til med at pakke og transportere private ejendele til de nye omgivelser.

Bliver til flyttepizza

Også Pernille Kirketerp og Jonna Halkjær roser både deres kolleger og de patienter, der har været med under flytteprocessen.

- Vores patienter har håndteret både uroen op til flytningen og selve flyttedagen overraskende godt. Der har jo været flyttefolk og uro på afsnittet op til i dag, men vores patienter har faktisk bare glædet sig og talt om de nye omgivelser med gårdhaver og nye sengestuer, som de har set i fjernsynet, siger Pernille Kirketerp, der allerede har set flere patienter bruge gårdhaverne.

Jonna Halkjær supplerer:

- Der er ingen tvivl om, at der vil være mange spørgsmål i de kommende dage om nye rutiner og arbejdsgange – både hos personale og patienter. Men i dag har vi forsøgt at have en fest, siger hun.

Selvom de to afdelingssygeplejerske har begyndt arbejdsdagen hhv. klokken 03:30 og 05:00, så går de ikke hjem, før aftenvagterne møder ind sidst på eftermiddagen for at spise flyttepizza med patienter og kolleger.

Foreløbigt punktum

Søndagens transport af patienter er det formelle punktum for flytningen af psykiatrien i Herning til de nye rammer i Gødstrup. Mandag følger et mindre antal patienter, som midlertidigt har været indlagt på den psykiatriske afdeling i Viborg.

Claus Graversen ser frem til, at flytningen bliver endeligt afsluttet, så psykiatrien for alvor kan tage sit nye hjem i brug;

- Nu begynder en ny hverdag i Gødstrup, hvor vi skal vænne os til nye rammer og nye rutiner. Det vil uden tvivl kræve noget tilvænning og nogle justeringer undervejs i takt med, at vi for alvor kommer i gang med dagligdagen. Men med det gåpåmod og den fleksibilitet både personale og patienter har demonstreret igennem hele forløbet, så er jeg sikker på, at vi i fællesskab får skabt en rigtig god ny psykiatri i Gødstrup, siger han.

Yderligere information

  • Claus Lassen Graversen, sygeplejefaglig direktør, 2962 9045
  • Pernille Kirketerp, afdelingssygeplejerske, 2180 2055
  • Jonna Halkjær, afdelingssygeplejerske, 3052 1268
  • Anne Eisenberg, pressemedarbejder, 2912 6977