Gå til indhold

Første protoner i partikelterapi-centeret

For første gang er det lykkedes at generere stråler i partikelacceleratoren i det kommende Dansk Center for Partikelterapi i Skejby. Det nationale center tilbyder fra 2018 højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter fra hele landet.

Torsdag var en festdag på det kommende Dansk Center for Partikelterapi ved Aarhus Universitetshospital. For det lykkedes for første gang at generere protoner i partikelacceleratoren – også kaldet strålekanonen – som er hjertet i centeret.

I juni 2017 blev den 71 ton tunge partikelaccelerator løftet ind i de nye bygninger ved det kommende Dansk Center for Partikelterapi. Siden da har et teknikerhold fra producenten Varian Medical Systems arbejdet hårdt på at installere og klargøre udstyret.

Teknikerholdet fra Varian Medical Systems jubler sammen med ansatte på Dansk Center for Partikelterapi (foto: Tonny Foghmar).

 

Hjertet i behandlingen
Torsdag lykkedes det så for første gang at generere protoner i partikelacceleratoren – altså de stråler, som er hele kernen i behandlingen med partikelterapi. "Vi har nået endnu en vigtig milepæl i etableringen af Dansk Center for Partikelterapi. Og det er sket i et godt samarbejde med Varian, som leverer udstyret til behandling med partikelterapi", siger Ole Nørrevang, der er ledende fysiker på Dansk Center for Partikelterapi.

Udstyret til behandlingen betales af A.P Møller Fonden gennem en donation på 250 mio. kr.

 

Første patient til oktober
Efter planen skal den første patient behandles med partikelterapi i Aarhus til oktober 2018. I de kommende måneder vil teknikerne arbejde videre med at generere protoner og lede dem ud i de behandlingsrum, som skal bruges til patienterne. Dernæst går hospitalets egne fysikere i gang med at forberede patientbehandlingen.

Partikelterapi er en mere skånsom type strålebehandling til kræftpatienter. Den har især potentiale ved behandlingen af børn og voksne med tumorer på særligt udsatte steder, f.eks. i hjernen eller tæt på rygsøjlen.

 

Fakta om Dansk Center for Partikelterapi

  • Dansk Center for Partikelterapi bliver et nationalt center for højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter og er i øjeblikket under etablering på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Centret skal efter planen modtage den første patient til oktober 2018.
  • Fuldt udbygget vil Dansk Center for Partikelterapi have en kapacitet på cirka 30.000 behandlinger årligt, svarende til ca. 1.200 patienter og en samlet personalenormering svarende til cirka 120 fuldtidsstillinger til patientbehandlingen. Hertil kommer eksternt finansierede forskere, ph.d.-studerende samt elever og studerende inden for alle faggrupper.
  • Det 9.500 kvadratmeter store center bliver, udover protonacceleratoren, udstyret med tre behandlingsrum, forskningsfaciliteter og faciliteter for patienter, pårørende og klinisk personale. Dansk Center for Partikelterapi etableres i et nært samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Region Midtjylland.
  • Det koster cirka 800 mio. kroner at etablere centret, hvoraf de 280 mio. kroner dækker selve udstyret.
  • A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 250 mio. kroner til partikelacceleratoren.
  • Læs om partikelterapi på projektets hjemmeside 

 

Kontaktperson på Dansk Center for Partikelterapi:

  • Ledende fysiker Ole Nørrevang, mobil 21174193