Gå til indhold

Året der gik på godt sygehusbyggeri 2018

2018 er omme og det er derfor tid til, at tage et tilbageblik på alle de begivenheder, som har fundet sted hos regionernes mange sygehusbyggerier.

2018 startede med helende arkitektur og partikelterapi

Året startede med at Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center åbnede dørene til den nye udstilling om arkitektur og smart design på de mange hospitaler, der bygges frem mod 2025. Udstillingen blev vist på Dansk Arkitektur Center i København til slutningen af april, på Utzon Centret i Aalborg fra begyndelsen af februar og kom derefter på rejse rundt i Danmark.

I februar blev der for første gang genereret stråler i partikelacceleratoren i Dansk Center for Partikelterapi i Skejby. Det nationale center åbner i start 2019 og kan tilbyde højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter fra hele landet.

Billede fra Aarhus Universitets Hospital - Dansk Center for Partikelterapi

Indvielser og rejsegilder

I januar 2018 kunne personalet på Sydvestjysk Sygehus tage et nyt ambulatorieområde i brug. Det nye ambulatorieområde betød, at flere specialer og funktioner kom til at bo på samme afdeling, og samtidig blev de fælles om lokaler og udstyr.
Nykøbing F. Sygehus indviede i april sin nye sengefløj i tre etager med 85 moderne enestuer til patienterne. I samme måned indviede H.K.H. Kronprinsessen det komplette akutsygehus i Slagelse.
I maj blev akutsygehuset i Kolding færdigt, og projektet blev gennemført inden for den aftalte tid, økonomi og kvalitet. Aarhus Universitetshospital modtog samtidig de første akut syge patienter på skadestuen på Palle Juul-Jensens Boulevard.

En masse børnehavebørn tog imod H.K.H. Kronprinsessen og regionsrådsformand Heino Knudsen ved indvielsen af det komplette akutsygehus i Slagelse den 17. april. Foto: Gert Ellegaard

Fra juni til oktober blev der afholdt flere rejsegilder rundt i landet og nye bygninger blev taget i brug. Region Nordjylland fejrede Nyt Aalborg Universitetshospital, Sydvestjysk voksede med 15.000 m2 med en ny sengebygning, byggeriet af Nyt Bispebjerg nåede en milepæl, da en ny bygning til førsteklasses forskning, logistik og analyse blev indviet. Hvidovre voksede med en 32.000 m2 stor tilbygning, som danner rammerne om fremtidens hospital i Hvidovre.

I november flyttede de første medarbejdere ind i Aarhus Universitetshospital psykiatrien i Skejby, og byggeriet af Universitetshospitalet i Køge nåede en vigtig milepæl, da den første bygning blev færdig og klar til brug i slut november.

Bæredygtighed

Slagelse Sygehus’ nye afdelinger til fødsler, børn og medicinske patienter modtog bæredygtighedscertificering DGNB Guld for deres arbejde med lys og indeklima. Dette gode resultat var udarbejdet i samarbejde med medarbejderne.

En samarbejdsaftale mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland resulterede i etableringen af det mest bæredygtige og effektive fjernkølingssystem i Danmark og lige inden juleferien godkendte det syddanske Regionsråd, at opføre et stort solcelleanlæg ved det nye universitetshospital i Odense.

Billede En ny aftale mellem Region Nordjylland og Aalborg Forsyning underskrives

Arrangementer

De nye hospitaler og gigantiske byggepladser trak fulde huse ved Åbent Hospital-arrangementer i september. Flere end 13.000 benyttede tilbuddet om selv at få lov at se, røre og spørge ind til hospitalerne.

Netværksdage om sygehusbyggeri samlede regionale medarbejdere fra hele landet. Det blev afholdt for ottende gang med et deltagerantal, der kunne matche sidste års rekord. 267 regionale medarbejdere var mødt op i Nyborg, hvor der blev udvekslet erfaringer fra byggeprojekterne og set fremad mod de udfordringer, der ligger i fremtiden.

Billede Åbent Hospital 2018

2019

Med et kig tilbage på året der er gået, kan der nu ses frem mod det kommende. Det bliver et år, hvor der igen inviteres til Netværksdage om sygehusbyggeri den 17.-18. september – så sæt allerede nu kryds i kalenderen !

Tak til et spændende 2018 – vi ser frem til 2019 med de mange sygehusbyggerier!