Gå til indhold

Udlændinge studerer robotter på sygehuset i Hillerød

Der er stor interesse for den nye blodprøve-robot på sygehuset i Hillerød: Japanere, nordmænd, svenskere og arkitekter fra Schweiz har været på besøg.

En netop offentliggjort rapport fra Erhvervsstyrelsen sætter fokus på en stribe projekter, hvor virksomheder har fået støtte til at udvikle teknologiske løsninger til sygehusene. Målet er smarte løsninger til gavn for patienterne og flere arbejdspladser på virksomheder, der udvikler udstyret (se links).

En ny robot på Nordsjællands Sygehus i Hillerød er blandt eksemplerne: Blodprøver med stregkoder aflæses af robotten, og afhængig af hvilke lidelser, der skal undersøges, sendes de med rørpost til det robotstyrede laboratorium og dén del af maskinen, der laver selve analysen.

"Robotten kan give svar på blodprøverne i løbet af én time, og jo hurtigere lægerne får svar, jo hurtigere kan patienterne komme i behandling og blive raske, siger ledende bioanalytiker", Evy Ottesen.

 

Hillerød som å-sted for robot-teknologi
Udlændige fra nær og fjern har da også besøgt fagre nye verden på det gamle sygehus i Nordsjælland: Japanske og skandinaviske gæster er blandt dem, der har gjort sig bemærket, men det er schweiziske arkitekter, der har gjort størst indtryk:

De var nemlig – sammen med danske – i gang med tegningerne af det nye sygehus ved Hillerød, Nyt Hospital Nordsjælland, da de troede, at de skulle et helt andet og fjernt sted hen i verden for at finde inspiration til nye moderne løsninger til det nye sygehus i Hillerød.

"De ville fremtidssikre det kommende sygehus, og tog derfor hjem for at undersøge, hvilken ny teknologi, de burde tænke ind i projektet", fortæller Evy Ottesen med slet skjult stolthed i stemmen:

"For vel ankommet hjemme i Schweiz undersøgte arkitekterne udbuddet af nye innovative sygehus-løsninger rundt om i verden", og smågrinende måtte de vende tilbage til Hillerød, "for hér har vi jo allerede noget af det mest innovative og moderne udstyr i kraft af blodprøverobotten. Hvem havde troet, at de skulle tilbage til Hillerød, for at finde løsningen", spørger Evy Ottesen.

Blodprøverobot på Norsjællands Sygehus i Hillerød

 

Robotter fra Fyn til fire sygehuse
Robotten i Hillerød er udviklet af virksomheden Gibotech i Odense. Og administrerende direktør, Henrik Anker håber, at den udenlandske interesse på sigt giver ekstra arbejdspladser:

"Det nye sygehus i Hillerød skal også have robotter til blodprøver – og vi har også leveret robotter til sygehuset i Gentofte, hvor sterilisering af udstyr foregår automatisk. Rigshospitalet og Herlev har også bestilt steriliseringsrobotter, og vi glæder os over den udenlandske interesse i Hillerød", siger Henrik Anker.

Projektet er ét blandt mange offentlige/private udviklingsprojekter, som har fået støtte fra Markedsmodningsfonden, som støttes af Erhvervsstyrelsen og hver af de fem regioner.

Samlet set regner virksomhederne, der har fået støtte med at kunne oprette over 300 nye jobs de næste fem år.

"Det er dejligt, at der er interesse for projekterne, der er udviklet i et frugtbart samarbejde mellem sygehuse og idérige private virksomheder", siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioners udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

"Der er tale om projekter, der kræver en hjælpende hånd i begyndelsen, men som har potentiale til at vokse sig store, skabe arbejdspladser i det private erhvervsliv og samtidig gavne patienter i det offentlige sundhedsvæsen", tilføjer hun.

 

Links