Gå til indhold

Sygehusbyggerier har skabt 12.000 arbejdspladser

Siden 2010 har byggeriet af 16 nye sygehuse i Danmark resulteret i 12.000 nye arbejdspladser, og udviklingen fortsætter. Sygehusbyggerierne skaber både bedre behandling og vækst, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

11.586. Så mange nye fuldtidsjob er skabt gennem opførelsen af nye sygehuse fra 2010 til udgangen af 2014. Ved udgangen af 2015 forventes tallet at være steget til flere end 17.000 job, og den positive udvikling vil fortsætte de kommende år. Det viser tal fra Danmarks Statistik beregnet efter Dansk Byggeri-modeller.

Beregningen er foretaget for de 16 sygehuse, som nybygges eller udbygges fra 2010 til 2025 landet over; de såkaldte kvalitetsfondsbyggerier. De fem regioner er ansvarlige for opførelsen af de nye sygehuse.

"Ambitionen med de nye sygehuse har fra begyndelsen været at sikre den bedste behandling for patienterne med de dygtigste specialister og det nyeste udstyr. Det er vi godt på vej til at sikre, og at vi på vej mod det mål kan sørge for en hulens masse arbejdspladser, ja, det skal vi da glæde os over. Det kommer jo i den grad virksomhederne til gode," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Overordnet profiterer en lang række håndværker-virksomheder på opførelsen af de nye sygehuse. Sygehusprojekterne har udbudsrunder, hvor virksomhederne byder ind på opgaver, og i kraft af opgavernes omfang hyrer virksomhederne flere medarbejdere for at løse dem. Og så skabes arbejdspladserne. Det er netop tilfældet for den Aarhus-baserede tømrervirksomhed Hustømrerne A/S, fortæller direktør Klaus Andersen.

"I øjeblikket har vi 50 mand beskæftiget på Det Nye Universitetshospital i Aarhus, og det er bare vores egne medarbejdere. Derudover har vi hyret underentreprenører til alt malerarbejdet, hvor 30 mand er beskæftiget. I alt giver arbejdet på sygehuset 100.000 timer til vores tømrersvende, og som firma har vi udviklet os professionelt. Det kommer vi helt sikkert til at nyde godt af på længere sigt".

Og danske virksomheder og danske håndværkere nyder generelt godt af sygehusbyggerierne. Alene på byggepladsen ved Det Nye Universitetshospital i Aarhus, DNU, er cirka 1200 håndværkere i øjeblikket beskæftigede, og heraf er kun omkring 10 procent udlændinge. Dertil kommer, at alle virksomheder engageret i sygehusbyggerierne skal underskrive sociale klausuler, som sikrer lærepladser. Det er også tilfældet for Hustømrerne A/S.

"Der uddannes ikke nok håndværkere i Danmark, og derfor er det vigtigt, at de her store sygehusprojekter har lærlinge med. For os er det sociale ansvar utrolig vigtigt, og derfor færdiguddanner vi vores lærlinge, selv når deres periode på DNU er slut. En af byggebranchens største udfordringer er mangel på uddannet dansk arbejdskraft", siger direktør Klaus Andersen.